Spis mere fisk
Vi er blevet lidt bedre til at spise fisk de seneste år, men vi skal gerne spise meget mere.
Fisk og især fed fisk indeholder blandt andet fiskeolier, selen, jod og D-vitamin, som kroppen har brug for, og som er svære at få nok af fra andre fødevarer.
Når du spiser fisk flere gange om ugen, så har du mindre risiko for at få hjerte-kar-sygdomme sammenlignet med personer, der sjældent spiser fisk.
Sådan gør du
Spis fisk mindst to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg.
I alt skal du gerne have 350 gram fisk om ugen. Heraf ca. 200 gram fed fisk som fx laks, ørred, makrel og sild.
Alle former for fisk tæller med, også fiskefrikadeller, frossen fisk, fisk på dåse som torskerogn, tun og makrel samt skaldyr som rejer og muslinger.
Vælg fiskeprodukter med Nøglehulsmærket.
Gravide og børn mellem 3-14 år bør ikke spise store rovfisk og begrænsende mængder dåsetun
Kvinder, der planlægger graviditet, er gravide eller ammer og børn i alderen 3-14 år bør ikke spise udskæringer af de store rovfisk, da de kan have et højt indhold af kviksølv. Rovfisk er fx rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og tun som fx tunbøffer. Ved selv et relativt lille indtag af store rovfisk kan man få kviksølv i skadelige mængder, hvilket kan skade udviklingen af fostres og børns hjerner.
Dåsetun har typisk et lavt indhold af kviksølv, da de som regel er fremstillet af små tunfisk. Der er dog undtagelser, hvor dåsetunen kommer fra større fisk som fx hvid tun eller albacoretun, som derfor kan have et større indhold af kviksølv. Gravide, ammende og børn mellem 3-14 år anbefales derfor højest at spise 1 almindelig dåsetun om ugen og ikke spise dåser af hvid tun eller albacoretun.
Børn under 3 år bør ikke spise rovfisk og tun på dåse
Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn under 3 år slet ikke spiser de store rovfisk og heller ikke tun på dåse. Det skyldes dels, at barnets hjerne udvikles meget i disse år og derfor er meget følsom, og dels at selv et lille indtag af dåsetun vil kunne give et stort indtag af kviksølv set i forhold til børnenes lave kropsvægt.
Sunde tips
Fisk som pålæg
Hvis du spiser tre skiver brød med fiskepålæg, får du ca. 100 gram fisk.
Tilbered
Prøv forskellige måder at tilberede og servere fisk på. Du kan fx koge eller stege fisken i kort tid eller bage den i ovnen med grønsager, krydderurter og krydderier.
Besøg Galleriet på 150 m2. Ligger i naturskønne omgivelser.
Unikaer i malerier, ovnformet glas og smykker & butik m/ materialer.
Voksmaling er en sjov og nem måde at male på. Mange hurtige effekter!
Køb af materialer i galleri/webshop. Underviser i små hold i galleriet.
Ønsker du forandringer?
Fortiden kan ikke ændres, men du kan påvirke din fremtid.
Individuel og gruppe coaching.
Farvetest & stilanalyse.
Garderobetjek hjemme hos dig!
Individuel eller undervisning.
Masser af gode tilbud samlet
Smykker og -dele, kugler, papir, makeup, bøger, malergrej etc.
FAKTA
Dina Amholt ejer af
Galleri Koloristen & Klinik:Tid til forandring
www.koloristen.dk FB grupper:
www.tid-til-forandringer.dk Dina Amholts aktiviteter
www.dinaamholt.dk Tid til forandring
www.cambridge-næstved.dk Galleri Koloristen
Kørselsvejning til mit Galleri og Klinik
Lundebakkevej er en sidevej til Toksværd Bygade. Skiltning i starten af vejen til IBF sten, Køreteknisk anlæg mm.
Kør LIGE UD 1.1 km. Ved IBF sten & Køreteknisk anlæg er der anlagt flisebelægning på kørevejen. Pásser begge virksomheder. Galleriet og Klinikken ligger på en privat grusvej efterfølgende.
Kør ca. 300 meter på grusvejen. Galleriet ligger på højre hånd i en gammel restaureret ladebygning. Klinikken ligger bagerst i haven, gennem havelågen.